La Diputació de Barcelona ha aprovat una subvenció de 973.079,99 euros inclosa en el Programa sectorial Renovables 2030 a l’Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort per la instal·lació d’enllumenat públic a la urbanització River Park.
Aquest migdia s’ha presentat aquest ajut en una trobada que s’ha dut a terme al consistori vilomarenc, en la que hi ha assistit el Diputat d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar. Aquesta subvenció suposa el 90% del projecte i en paraules de l’alcalde del municipi “ens hem de felicitar tots plegats per haver aconseguit una fita com aquesta, que suposa la subvenció més quantiosa que ha rebut l’Ajuntament al llarg del temps i que estalvia una quota d’aproximadament 2.000 euros de mitjana a cada parcel·lista de la urbanització. És una gran notícia que hem de celebrar perquè suposarà una gran millora per a la urbanització, resolent una demanda històrica dels seus residents.”.
En els anys seixanta i setanta del segle passat es varen iniciar arreu de Catalunya un gran nombre de projectes d’urbanització de sòl rústic destinades inicialment a la segona residència. Tanmateix, donades les condicions del moment, una part molt important d’aquestes urbanitzacions es varen promoure i comercialitzar sense l’adequat procés de parcel·lació, planejament urbanístic, previsió de serveis, dotacions de sanejament i cabdals energètics. En no pocs casos, les mancances comportaven, de fet, la il·legalitat de la promoció. D’altra banda, en termes urbanístics, una part molt destacada dels terrenys ocupats no eren aptes per la urbanització (per raons, sobretot, d’accessibilitat i pendents) i responien a un model d’ús del territori (caracteritzat per la baixa densitat i l’ús extensiu) que avui es considera obsolet. D’ençà de la seva creació, moltes de les urbanitzacions nascudes en els anys seixanta i setanta han anat consolidant-se, millorant la seva situació i adquirint l’estatut legal adequat. Això ha estat possible, en molt bona mesura, gràcies a l’esforç dels veïns i veïnes, de les associacions i la també la contribució dels ajuntaments i altres administracions, com la Diputació de Barcelona. Tot i això, subsisteixen nombrosos casos en els quals les mancances continuen sent molt importants i els processos d’urbanització no s’han acabat.
Els municipis que compten amb urbanitzacions amb dèficits urbanístics, com per exemple River Park a El Pont de Vilomara i Rocafort, tenen grans dificultats per executar aquests projectes degut al seu alt cost i la impossibilitat que els seus veïns i veïnes puguin fer-hi front, ja que la llei preveu que són aquests els que han de costejar les actuacions d’urbanització a través de quotes especials. La Llei 3/2009, del 10 de març, de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics preveia solucions per aquestes problemàtiques, però el Govern de la Generalitat no hi destina una partida en els pressupostos des de l’any 2010.
Pel que fa a River Park, l’any 2018 es va aprovar el projecte d’urbanització, necessari per l’execució d’aquestes obres. El cost global d’aquest ascendeix a 6.068.995,22 d’euros, cost que ha de ser assumit pels i per les parcel·listes a través de quotes especials. En aquest sentit, l’alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort, Enric Campàs, comenta que “sempre hem estat partidaris d’executar aquest projecte per fases i tenint en compte les prioritats de la urbanització per tal de minimitzar l’impacte econòmic que suposaria pels veïns i veïnes”. Això és degut a que “ens preocupa la situació de la urbanització i som conscients que s’hi ha d’actuar, però també ens preocupa la situació econòmica dels veïns i veïnes i la impossibilitat de la majoria d’aquests d’assumir les quotes que els pertoca degut a les seves quanties. Per això, i veient que el govern no destina recursos a una llei que va ser aprovada, la 3/2009 de regularització i millora d’urbanitzacions amb dèficits urbanístics, els Ajuntaments hem de dedicar molts esforços en la recerca de finançament, com en aquest cas, perquè els veïns i veïnes no hagin de fer front a quantitats que no poden assumir per disposar de serveis essencials com és l’enllumenat públic.” Per acabar agraint a la Diputació de Barcelona el suport que sempre brinda als ajuntaments de la província.
Està previst que entre finals d’aquest any i inicis del 2023 l’enllumenat de la urbanització ja estigui en ple funcionament.
Un programa dirigit als ajuntaments i als ens supramunicipals
El Programa sectorial Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona, que es desplegarà fins al 2024, contempla finançar inversions per realitzar obres d’alt impacte contra el canvi climàtic: projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques de més de 80kWp, instal·lació de calderes de biomassa de més de 80kW i totes aquelles actuacions de millora de l’eficiència d’enllumenat públic que contemplin canvis d’un mínim de 300 punts de llum.
Renovables 2030 va dirigit als ajuntaments de la província, així com als ens supramunicipals que tenen competències en la gestió dels residus o en el cicle de l’aigua, com a gestors d’instal·lacions on es puguin dur a terme aquestes actuacions d’alt impacte.
Més accions contra el canvi climàtic
El 2016, el municipi del Pont de Vilomara i Rocafort es va adherir al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, una iniciativa europea que aplega milers de ciutats i pobles en un moviment únic per lluitar contra el canvi climàtic. Actualment, més de 200 municipis de la província en formen part.
L’any passat, l’Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort va fer una instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a l’Institut Escola del municipi i durant aquest període ha redactat els projectes per a tres instal·lacions més.