Rocafort de Bages, el nucli antic del municipi, està situat a 7 km del Pont de Vilomara, dalt d'un serrat amb bones vistes. Moltes cases del poble han estat condicionades per a estades de vacances i caps de setmana.
Com que el territori en que està situat Rocafort, un massís rocós i rodejat de paisatges amb molta pedra i poca terra, es creia que aquest era el motiu del nom de Rocafort. Estudis posteriors asseguren que l'origen de Rocafort ve donat per l'existència del castell. Anomenar Roc a un castell prové del joc d'escacs, en la que hi ha una peça equivalent a la fortaleça, antigament anomenades rocs i ara torres. En l'escut dels senyors de Rocafort, i posteriorment en el dels Sitjar, que també van ser senyors de Rocafort, estan representats tres rocs, al igual que en l'escut municipal actual. És per aquest motiu que el topònim té l'origen de l'existència del seu castell o roc, el qual alguna vegada va ser ampliat o fortificat, per això a Roc (o Roca, com en italià) es va introduir fort, formant Rocafort.
Amb anterioritat a l'època contemporània, el nom havia sigut simplement Rocafort i més oficialment Rocafort del Bages. No apareix Vilomara en el topònim degut a que era un raval petit i llunyà. A partir de l'any 1917 el nom va canviar a Rocafort i Vilomara. Posteriorment en l'any 1933, el nom va canviar a Rocafort i El Pont de Vilomara. La denominació actual del municipi va ser aprovada per la Generalitat de Catalunya el 27 de maig de 1982. La raó del canvi va ser el trasllat de l'ajuntament i el creixement demogràfic en tots els sentits de El Pont de Vilomara.
Alguns dels llocs d'interès d'aquest nucli més antic i medieval del municipi són aquests: