El mapa de patrimoni cultural és una eina de coneixement que pretén recollir exhaustivament el patrimoni immoble, moble, documental, immaterial i natural del nostre municipi per tal que es puguin establir mesures de recerca, protecció, conservació i rendibilització social.
Amb l'ajuda de l’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació de Barcelona que ofereix un servei especialitzat en la cooperació i promoció del patrimoni cultural local i dins del seu programa d’Estudis i Projectes, l’OPC promou l’elaboració de Mapes del patrimoni cultural i natural amb la col·laboració dels municipis interessats.
Ara ja fa més de 20 anys va iniciar-se aquest projecte, del qual forma part el nostre municipi, per tal de poder ordenar els elements patrimonials culturals i del medi natural dels municipis de la província de Barcelona: els Mapes de Patrimoni Cultural.
La finalitat d’aquest tipus de treball és la recopilació exhaustiva dels elements del patrimoni cultural i natural d’un municipi. L’eix bàsic del treball és l’inventari de tots els elements susceptibles d’ésser reconeguts com a rellevants o singulars d’aquella població pels seus valors històrics, artístics, simbòlics o identitaris, a partir d’una tipologia concreta que permet englobar-hi totes les accepcions reconegudes.
En aquests moments hi ha 42.428 elements inventariats corresponents a 185 municipis, gairebé el 60% de la província.
Des de l'any 2020 s'ha fet pas endavant creant una web nova, dinàmica, moderna i més àgil.
La web incorpora també la informació que es dona des de les xarxes socials, amb la difusió dels elements més destacats del patrimoni de la província. Després d’aquests anys els Mapes de Patrimoni Cultural s’han convertit en una important eina, que no només ha de servir per conèixer el patrimoni cultural de la província, sinó també per difondre'l, gestionar-ho, conservar-ho i protegir-lo entre tots.
Aquesta eina us permet consultar les dades del nostre municipi o de diversos municipis segons els vostres interessos.
Accés al Mapa del patrimoni cultural del Pont de Vilomara i Rocafort